Kallrökt laxcarpaccio med vispad cremé fraiche och rödlöksmarmelad

Ett egenpåhittat recept för mååååånga år sedan, har sedan blivit en återkommande favorit eftersom det blev rätt så lyckat tycker jag. Fick dessutom ett mkt bra dryckestips av makens RT broder på systembolaget. En torr sherry ska det vara - kombinationen är underbar även om det kan låta något udda.

Detta serverade vi till förrätt i gårdagens Matstafett och att det blev just denna var nog för att den är glutenfri och vi hade en glutenallergisk gäst. Det blev en mycket lyckad kväll med många trevliga människor, såväl nya som gamla bekantskaper. För er som ännu inte tagit chansen att vara med - VAD VÄNTAR NI PÅ?? :-)

Rödlöksmarmelad
2 röda lökar i tunna skivor
1 msk smör
½ dl vit balsamicovinäger
3/4 dl strösocker

Fräs löken i smöret utan att den tar färg. När löken är genomskinlig och mjuk tillsätter du vinägern och låter den koka in något innan du tillsätter sockret. Ska småsjuda på svag värme 5-10 minuter till marmeladliknande konsistens. Stelnar något när den svalnar oxå. Ska serveras ljummen. Även mkt god till en chevrécréme, ädelostsås etc.

Kallrökt laxcarpaccio
2-3 skivor kallrökt lax per person
ca 2-3 msk creme fraiche per person
1-2 msk rödlöksmarmelad per person
Ruccola
Rostade pinjenötter

Gör rödlöksmarmeladen i god tid innan. Vispa cremefraichen hårt. Lägg ut laxen på vackra tallrikar. Forma ägg av cremefraichen och lägg på laxen. Dekorera med ruccola och rostade pinjenötter. Slutligen toppar du det hela med rödlöksmarmelad och drar några varv med pepparkvarnen. Servera till en sval, torr sherry. Smakar fantastiskt!

Måste fö visa en bild av gårdagens dukning som jag blev riktigt nöjd med...

Kommentarer

Populära inlägg