Vaniljtiramisu med romdoftande körsbärskompott

En lite "vitare" tiramisu med romsmakande körsbärskompott till... jag säger bara MUMS filibaba!

Vaniljtiramisu 10-12 port
3 dl vispgrädde
(- 3 msk att smälta gelatinbladen i)
3 dl vaniljvisp
300 g mascarponeost
2 tsk vaniljpulver (malen vaniljstång, inte samma som vaniljsocker)
1 dl florsocker
2 gelatinblad
2 msk ljus rom

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden fluffig med vaniljvispen . Tillsätt mascarponeosten, florsockret och vaniljpulvret. Koka upp 3 msk grädde och smält gelatinbladen däri. Blanda först ner ca 1-2 dl av ostsmeten i gelatingrädden och rör sedan ner detta i ostsmeten. Tillsätt rommen och smaka ev av med lite mer florsocker.

2 dl starkt kaffe + 1 dl ljus rom
1 stor sockerkaka alt. två små (jag använde 2 små färdigköpta)

Klä en 2 l avlång bakform i plastfolie. Varva ostsmet med sockerkaksskivor som du doppat i kaffe/romblandningen. Börja och avsluta med ostsmet. Ställ i frysen ca 2 timmar före servering.

Körsbärskompott med rom
2 pkt frysta körsbär
3 dl stark körsbärssaft
2 dl syltsocker
0,5 dl ljus rom

Koka körsbären i körsbärssaft (jag använde faktiskt Solbackas Körsbärsvin som stod och skräpade i kylen) och syltsocker. Sjud 10-15 minuter. Tag av från värmen och rör ner rommen.

Ta fram Tiramisun en liten stund innan servering. Skär i skivor och pudra över kakao. Servera med körsbärskompotten och ett litet glas mörk rom. Njut!

Tips! Blir det ostsmet över (blev det för mig) kan man varva den med bär och göra en "ny" dessert. Lägger ut egen bild/tips på det snart...

Kommentarer

Populära inlägg