Plommonmarmelad med vanilj, kanel & rom

Tycker att marmeladen blir så vacker i färgen av blå plommon... Ett perfekt sätt att göra av med frukt som blivit lite "ledsen" i frukstskålen. Vi är nog periodare på olika fruktsorter, ibland går frukten åt som smör i solsken, för att nästa gång ligga och skrumpna och nästan åka i soporna... Ett gyllene tillfälle att koka marmelad! Jättegott på bröd, scones eller i rulltårta - och väldigt uppskattat som gåbortpresent.

Syltsocker gör marmeladkoket till världens enklaste, håll dig bara till proportionerna på påsen - och glöm inte att tillsätta lite pressad citron eller lime för att få bättre syra och smak på marmeladen. Bara sött är inte gott (enligt min mening).

Plommonmarmelad med vanilj, kanel & rom
4-5 små burkar

500 g urkärnade och tvättade plommon
(valfri färg)
1 tsk vaniljpulver (malen vaniljstång, alt fröna från ½ vaniljstång)
2 krm kanel
2 msk pressad citron
3-500 g syltsocker

3 msk mörk rom

Mixa plommonen och häll över i kastrull med allt utom rommen. Koka ca 5 minuter under omrörning tills du ser att konsistensen tjocknar. För att vara säker gör du ett marmeladprov. Tag ca 1 tsk marmeladsmet och häll på ett litet fat eller i en kopp. Ställ i kylen några minuter. Kan du dra skeden genom marmeladen utan att den flyter ut så har du lyckats. Är den för lös i konsistensen häller du i lite mer syltsocker och kokar några minuter till. Upprepa.

När man har gjort några omgångar så ser man faktiskt med blotta ögat om man behöver mer socker eller ej.

Tag kastrullen av värmen och tillsätt rommen. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut. Håller flera månader om du förvarar den svalt.

Kommentarer

Populära inlägg