Hemgjord glass Ben & Jerry style

Ska väl inte behöva vara så svårt heller... eller betala 50 kr för en halvliter glass som mest lever på namnet? I ärlighetens namn, visst är B&J god, men det är mest själva smakkomponeringen som lockar, åtminstone för min del... Så... jag svängde ihop en egen glass. Tänkte bjuda svärisarna och pappa på middag imorron, och då blir det denna till efterrätt.



Double chocolate Pecan & Vanilla dream
(japp, jag hittade på namnet själv)
2 liter

4 dl vaniljvisp (jag råkade ha en halv tetra som bara stod)
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver eller inkråmet från en halv vaniljstång
1 msk vaniljsocker
1 tsk vaniljessens

½ kladdkaka lr brownie - går bra med färdigköpt, jag hade dock en hembakad som skräpade i frysen
50 g kanderade pecannötter (50 g nötter, 1 dl socker, 1 krm bikarbonat)
1 dl chokladsås - går oxå bra med färdigköpt

Börja med att kandera pecannötterna. Smält 1 dl strösocker på medelhög värme i stekpanna. Rör om tills sockret är gyllene - inte brunt. Rör snabbt ner 1 krm bikarbonat (så inte sockerskorpan blir tugga-sönder-tänderna-hård) och sedan nötterna. Skynda, skynda - sockret ska täcka alla nötter. Häll upp på bakplåtspapper att stelna och svalna.

Vispa vaniljvispen så hårt du kan i en bunke. Vispa grädden separat i en annan. Blanda samman de två med vaniljpulver, vaniljsocker och essens. Vispa upp blandningen så den blir riktigt styv. (Nä, inget snusk!) Riv/smula sönder brownien och blanda ner, grovhacka pecannötterna och blanda ner dem oxå. Bred ut 1/3 av smeten i en avlång bakform, eller rund om du vill det. Spritsa över lite chokladås hittan och dittan. Bred över ytterligare 1/3 glasssmet och gör likadant - mera chokladsås. Täck till sist med den tredjedel glasssmet som återstår.

Frys i minst 4 timmar, helst över natten. Temperera glassen en halvtimma i kylskåp innan du stjälper upp den. Servera gärna med myltade hallon. Dvs hallon som får stå och dra med lite socker en stund. Vi kan kalla dem rårörda oxå.

Nu är glassen även provsmakad (skriver detta dagen efter) och den var ruskigt god! Kanske lite söt... men är man söt-känslig kan man byta ut lite vaniljvisp mot mera grädde istället. Den gjorde iaf succe hos både liten och stor. Maken tyckte jag skulle ta patent och börja sälja... *fniss*

Kommentarer

Populära inlägg