Hassel(nöt)kaka & Applepie Muffin

Fick en bak-attack idag... efter en härlig helg nere på isen med pimpling, skoteråkning och grillning i den underbara solen var jag tvungen att sätta händerna i nåt praktiskt. Får avvakta med träningen några dagar till, därför blev valet givet - bakning! Och... i vanlig ordning återanvänder jag favoritreceptet och gör om den i ny tappning - bli inte förvånad - jag är en bekväm person. :-) Här blev det en mjuk nötkaka i långpanna toppad med en nöttoscaglasyr och muffins som smakar äppelpaj - av nästan samma smet! Gott gott och lätt lätt!

Hasselkaka
4 dl vetemjöl special
2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
1,5 dl finhackade hasselnötter (hacka 200 g, ta undan 1,5 till smeten, resten använder du i toppingen)

3 dl filmjölk
2 ägg
1 dl flytande milda

Topping
150 g smör (INTE margarin)
1 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Hasselnötter (resten av de 200 g finhackade)
1,5 msk mjöl

Börja med kakan. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda de blöta i en. Rör samman allt till en fast smet. Bred ut i bakplåtspappersklädd liten långpanna. Grädda ca 12 minuter i 200 gradig ugn. Gör under tiden toppingen.

Rör ner mjölet i de hackade hassel nötterna. Smält smöret och blanda ner resten av ingredienserna. Låt småsjuda på svag värme ca 5 minuter. Ställ åt sidan. När kakan gräddats i ca 12 minuter tar du ut den och brer över toscatäcket. Fortsätt grädda i ca 7-10 minuter. Toscatoppingen ska bubbla ordentligt i några minuter och precis få en gyllene färg. Låt svalna.

För snyggaste bitarna låter du kakan vila över natten, då sätter den sig och blir lättare att skära. Den blir även godare dagen efter... lovar!

Är du allergisk mot nötter går det bra att byta ut dem mot mandel, solrosfrön eller nåt annat skoj som passar hälsan.

Applepie Muffin
4 dl vetemjöl special
2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl marsanpulver, kallrörd
1 msk kanel
1 stort äpple i små tärningar 0,5x0,5 cm

3 dl filmjölk
2 ägg
1 dl flytande milda

Smuldegstopping
1,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
75 g smör

Rör ihop alla torra ingredienser. Rör ihop alla blöta ingredienser. Blanda till en fast smet. Klicka ut i pappersformar som du placerat i muffinsbleck (annars flyter de ut), fyll formarna till 3/4. Nyp ihop smuldegen och fördela den över. Grädda i ca 12 minuter i 200 grader tills de fått fin färg och provstickan inte kladdar. Pudra de nygräddade muffinsen med vaniljsocker.

Kommentarer

Populära inlägg