Mexicanska köttbullar i het salsa

Vem gillar inte köttbullar? Det går att variera dem enligt alla världens hörn så det blir lite mer spännande... Den här gången provade jag att krydda köttbullesmeten med tacokrydda, vitlök och chili. Salsan fick lite tillökning den oxå, men iom prinsarna oxå skulle mumsa på detta blev det väldigt lite chili och sambal. Tillsammans med ris, creme fraiche, nachos och en god sallad blev det riktig festmat!

Köttbullar 6-8 port
800 g köttfärs
2 kokta kalla potatisar
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1-2 tsk salt

Riv potatisen och vitlöken fint och blanda samman alla ingredienser till en smidig smet. Forma köttbullar (gärna lite större än vanligt, ca 3-4 cm i diameter) och lägg i en ugn1sfast form. Ringla över lite flytande margarin och stek ca 12 minuter i 200 gradig ugn.

Under tiden gör du salsan...

Salsa
1 gul lök
1 gul paprika
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 stor burk tacosås (ca 500 g minns inte riktigt och burken är kasserad)
1 brk krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
1 tsk chilipulver
1-2 tsk sambal oelek

Hacka paprika och lök grovt, finhacka vitlöken. Fräs i lite olja eller margarin. Häll över tacosås, krossade tomater och buljongtärningen. Krydda med chilipulver och sambal beroende på hur hett du vill ha det. Smaka av - kan behöva lite salt oxå. Koka ihop salsan några minuter medan köttbullarna blir färdiga. Lägg sedan ner köttbullarna i salsan och rör om.

Servera med nykokt ris (för att göra det mer mexico - blanda med svarta bönor, creme fraiche, guacamole, nachos och en sallad med majs...

En iskall Corona sitter fint till vill jag lova! ;-) 

Kommentarer

Populära inlägg