Nougatgrottor med rostade hasselnötter

Bakade blåbärsgrottor med prinsarna för nån vecka sedan. De var så duktiga, stod och pillade med sylten på små teskedar och prickade rätt i hålet varje gång. Koncentrationen var stor, det var ett nöje att bara stå och titta på dem. Receptet innehöll 1 tsk bakpulver... och ja... jag kan ju inte påstå att de blev superbra - men dom blev goda i alla fall, det var ju viktigast. Tur jag hade min minimuffinsplåt när jag gräddade dem, annars hade jag nog haft blåbärspannkaka i hela ugnen. När de väl hade svalnat så krackade grottan och smulade bigtime! Har därför letat andra recept och hittade ett som inte innehöll bakpulver alls - men jag tillsatte 1 krm för jag vill inte ha dem superkompakta. Såg även att det fanns varianter med chokladtryffel som man fyllde efter gräddningen, men då vi har tre nougatälskande killar här hemma blev valet av fyllning inte särskilt svårt... Istället för strössel toppar vi det hela med rostade hasselnötter för lite mer lyx/vuxensmak.

Nougatgrottor 24 st
200 g rumsvarmt smör (inte margarin, smakar inte alls lika gott)
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver

200 g nougat
50 g rostade hasselnötter, finhackade

Rör smöret poröst med socker och strösocker. Blanda ner mjöl och bakpulver och rör till en smidig deg. Rulla till kulor ca 2,5-3 cm i diameter. Lägg kulorna i småbrödsformar (jag använde minimuffinsformar). Tryck en fördjupning med mjölat finger (kan behöva förstärkas efter gräddning). Vill du ha syltgrottor fyller du fördjupningen med ca 1 tsk sylt nu. Gräddas i 175 gradig ugn ca 12-15 minuter. Ska du fylla grottorna med nougat kan hålet behöva fördjupas/göras om. Ta baksidan av en kniv eller liknande och gör en ny fördjupning. När man gräddar grottorna utan fyllning rasar dom lixom in...

Låt kakorna svalna medan du smälter nougaten - helst i en spritspåse. Lägg nougatbitar i spritspåsen och kör ca 15 sek i micron på 600 W. (Toppits har jättebra små spritspåsar för hemmabruk om man inte vill köpa stora engångsspritspåsar på nätet.) Spritsa nougat i grottan och strö sedan över de rostade nötterna. Ställ kallt att svalna. Njut till en kopp kaffe. Maffiga, men smakar gudomligt!

Rostade hasselnötter: Rosta nötterna i torr teflonpanna på hög värme under omrörning/skakning av pannan. När skalen börjar ta färg och kracka (du hör när de spricker) är nötterna klara. Häll upp dem i en torr kökshandduk och gnugga bort skalen. Rosta gärna en hel påse (200 g) på en gång och förvara det som blir över i kylen. Jättegott på sallader, glass etc. 

Blir det mot förmodan nougat över kan du blanda den med nötterna och göra lite godis! Slurp!





Kommentarer

Populära inlägg