Klassisk Äppelpaj

Med en liten sjuk prins som börjar bli på bättringsvägen blir det mycket köksbestyr... Carl hade feber igår, men var väldigt pigg i övrigt (till skillnad från dagen innan då han i princip låg däckad i mitt knä eller i soffan hela dagen). Då vi har lyxen att kunna gå ut i trädgården och hämta in egna äpplen blir det ofta paj eller äppelkaka här hemma på sensommar/höst. Denna är lättbakad, längsta tiden tar det att skala äpplena. Börja med pajdegen och låt den vila i kyl minst 30 minuter för att den inte ska jäsa över pajformen och bli så porös. Mjölet behöver tid på sig att svälla.

Klassisk äppelpaj ca 10 bitar

Pajdeg
150 g Smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 krm salt

Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret. Blanda samman till en tjock smet/deg. Tryck ut i pajform medan den är formbar. Ställ sedan pajformen kallt att vila minst 30 minuter. Ungefär så lång tid tar det att gå ut och plocka äpplen och skala/skiva dem.

Fyllning
6-8 äpplen
1,5 dl äppelmos
1,5 msk pressad citron (för att äpplena inte ska mörkna)
1 msk vaniljsocker
ev. 1 tsk kanel
1 msk potatismjöl + 1 tsk potatismjöl

Börja med att blanda äppelmos, pressad citron, vaniljsocker (ev kanel) och 1 msk potatismjöl. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg ner dem eftersom i äppelmoset och rör runt så att alla skivor blir glacerade av moset. Moset hjälper äpplena att bli färdig snabbare pga vätskan, hindrar dem från att bli missfärgade (citronen) och potatismjölet "limmar ihop" det hela.

Ta ut det kalla pajskalet ur kylen och pudra över 1 tsk potatismjöl i botten innan du fördelar äppelfyllningen.
Platta till fyllningen så mycket som möjligt. Grädda ca 30 minuter i 175 gradig ugn. Pajen ska vara gyllene.
Låt svalna så att fyllningen sätter sig. Pudra över lite florsocker och servera med vaniljsås eller glass.
Ett gott kanelte smakar fint till!
Mums!

Kommentarer

Populära inlägg