Marinerad oxfilé & whiskeysmörsås

Hade tänkt grilla kyckling idag egentligen med risfyllda paprikor... fick lite inspiration från senaste ELLE a' la Carte som lus-lästes i Spanien... MEN... jag råkade glömma kycklingen framme över natten så den var bara att slänga i soporna imorse... som tur var hade jag köpt oxfilé igår - familjens ultimata favvo - så det blev den på grillen istället. Marinerade den i lika delar grillolja och whiskey + lite extra salt och peppar. Pojkarna fick grillspett och vi vuxna åt den grillad i skivor. 3vligt nog kom en kär granne förbi på middag oxå - trevligt Jens - det tycker jag du ska göra om!

Till oxfilén fick det bli gårdagens pimpade potatisgratäng och så slängde jag ihop en sås som är en all-time-favourite från Allt om mat. Den är bara sååååå underbart god! Gör gärna dubbel sats - det går åt!

Whiskeysmörsås 4 port
1 king solo vitlök
1 msk smör
2 msk balsamvinäger
2 msk sweetchilisås
1,5 msk kalvfond¨
1,5 msk tomatpuré
1 krm rökextrakt
1 dl vatten

 ½ dl vatten
1,5 tsk maizena

50 g smör
3 msk whiskey
2 msk finhackad färsk basilika

Finhacka vitlöken och fräs den i lite smör. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop. Rör ut maizenan i kallt vatten och häll ner i såsen under omrörning. Koka upp. Hit går att förbereda. Vid serveringen hettar du upp såsen och vispar ner smör, whiskey och basilika.

Smakar gudomligt!

Kommentarer

Populära inlägg