Carls glassbomb

Älskade Calleponken hade namnsdag igår - 28 januari - Karl. Jag kom hem sent efter konferens i Stockholm och hann inte fira. Normalt firar vi alltid namnsdagsbarnen med tårta, därför firade vi i efterskott idag. Gustaf och jag pysslade lite i köket och det resulterade i glassbomb. Något som vi oxå åt på nyårsafton - mycket, mycket gott - för att inte tala om lättgjort. Såg ett liknande recept i systrarna Eisenmann's kokbok - faktiskt blev jag förvånad, men oxå nöjd att även såna pyssliga människor är nöjd med "vanligt" ibland oxå.

Glassbomb 1, 4 pers
1 l Färdigköpt glass, vi hade Sia's vaniljglass
0,5 l Färdigköpt sorbet, vi hade Sia's mango
Färsk frukt

Börja med att ta fram två rundade formar som passar i varandra med ett par centimeters mellanrum. Ska man göra en stor bomb (se nr 2) så funkar det finfint med IKEAs tripp-trapp-trull vispskålar. Minsta + största. Ikväll tog jag den minsta som ytterskål och en liten glas-skål till sorben.

Tag lite gladpack och lägg i den lilla skålen, mjukrör sorben och packa den i skålen. Täck med gladpacken och tryck till så den blir kompakt. Ställ i frysen en liten stund medan du gör höljet. Tag lite mer gladpack och klä den stora skålen. Mjukrör glassen och skeda lagoma bitar och gör en "skål" av glass inuti skålen. Passa in den lilla sorbe-pucken och täck sedan med glass. Blöt skeden i ljummet vatten och snygga till ytan. Täck med plastfolie och frys igen i en timma.

Vid serveringen stjälper du upp bomben (gärna på lite hackad mandel eller krossade maränger så den inte jazzar runt på fatet) och garnerar med färsk frukt. Vill man ha det extra festligt - som till nyår t ex kan man pynta med isfackla och/eller tomtebloss.

Lite pyssligt, men otroligt enkelt - och gott!



Glassbomb 2, 8-10 pers
3 tetror vaniljvisp
1 dl O'boypulver
0,5 dl kakao
100 g mörk choklad, finhackad
1 l Färdigköpt sorbet, t ex Sias Hallonsorbet

Samma förfarande som ovan - fast med stora skålar och "hemgjord" chokladglass. Börja med att mjukröra sorben och fördela den i den lilla av tripp-trapp-trull-skålarna. Frys in. Vispa vaniljvispen hårt i den stora skålen, tillsätt O'boypuolver och kakao och vispa lite till. Rör ner chokladhacket. Tag fram sorben och sänk ner den i chokladvispet. Täck över sorben med chokladvisp, täck med gladpack och frys minst 4 timmar.
Servera enligt ovan. Mums filibaba!

Kommentarer

Populära inlägg