Juliga snabblimpor

Superenkel lättbakad limpa, du rör ihop degen på fem röda, svårare än så behöver det inte vara att baka eget matböd! Du kan variera mjölsorter, sirapen, byta sirap mot tex lingonsylt, slänga ner lite fröer och nötter, torkad frukt etc efter tycke och smak. Huvudsaken du behåller proportionerna jäsmedel/vätska/torrvaror på ett ungefär....  Att det ska vara både bikarbonat och bakpulver i har jag aldrig förstått... bikarbonat är ungefär samma som bakpulver men dubbelt så starkt jäsmedel, räkna om och byt ut om du inte har båda sorterna hemma, det har jag gjort och det funkar oxå! Mina limpor smakar nog aldrig likadant, men det är ju lite tjusningen med matlagning kan jag tycka. Prova själv!

Juliga snabblimpor (2 bröd)
600 g rågsikt
300 g rågflingor
100 g linfrön
2 askar kanderade apelsinskal
(såna man har på ambrosiatårta)
2 tsk mortlade fänkålsfrön
2 tsk mortlade anisfrön
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 liter fil
3 dl sirap (jag hade mörk)

Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke. Häll över filen och sirapen. Blanda ordentligt till en kladdig lös deg. Fördela i två smorda 2-litersformar. Ställ in limporna i kall ugn på lägsta falsen. Sätt ungnen på 175 grader och ställ timern på ca 60 minuter. Hitta på nåt skoj under tiden så blir det ännu roligare att baka!
Det kan behöva något längre gräddningstid, så jag känner alltid efter med en provsticka och adderar 5 min gräddning per kladdig provsticka. När bröden är klara stjälper du upp dem ur formarna och låter dem svalna uppochner på en skärbräda.

Smakar ljuvligt med smör och ost och passar fint till julmaten!

PS! Går utmärkt att frysa!

Kommentarer

  1. Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!

Populära inlägg