Hemkokt Hallonkola

Provade detta recept för några år sedan, den var helt ok, men inte lika bra som jag hoppats. Nu har jag fifflat lite med receptet och den här gången blev dom jättegoda! Den fräscha hallonsmaken håller tyvärr inte i sig när man kokat kolan tillräckligt länge för att göra kulprov... men med lite smaktillsats funkar den fint ändå. Glykosen gör att den blir mjuk och smidig i konsistensen och inte sockrar sig.

Hemkokt hallonkola ca 30-40 st
1 pkt frysta hallon (225 g)
2 tsk vaniljsocker
1 msk glykos
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap

1-2 tsk hallonessens (typ Ocialsaft, då får du både färg och smak)

Tina hallonen och passera dem, ska bli ca 1 dl puré. Tillsätt alla ingredienser utom essensen. Låt koka under omrörning ca 20-30 minuter (ju vidare kastrull desto kortare koktid). Låt koka till 125 grader eller gör kulprov. Tillsätt hallonessens och rör om odentligt. Häll upp i lätt oljad teflonform ca 20x20 dm. Låt stelna. Skär kolan i fyrkantiga bitar och rulla in i cellofan eller smörpapper. Förvaras svalt.
Mums!

Tips! Prova med annan fruktpuré, t ex lingon... om bären/frukten inte är så syrliga kan det behövas lite citronsaft att balansera syran med, blir lätt för sött annars!

Kommentarer

Populära inlägg