Gustafs & mammas (Kajsas) kaffekakor

Pojkarna kom hem från dagis alldeles lyriska en dag och berättade storögt att dom smakat Kajsas kaffekakor av fröken Lena. Några av skolbarnen hade varit över till dagis och sålt kakor till fröknarna och fröken Lena hade bjudit av Kajsas Kaffekakor. Mina prinsar var lyriska och har bett så många gånger att vi ska baka såna. Själv hade jag ju inte en susning vad det var, men lyckades ta reda på på ett ungefär. Sagt och gjort. I fredags fifflade jag och Gustaf för oss själva i köket medan M och Carl var ut på vift. Vad vi skulle göra var lixom självskrivet. Dessvärre var bakplåtspapperet slut så våra kakor fick bakas i småbrödsformar, men det gick ju bra det oxå.

Gustafs & mammas (Kajsas) kaffekakor
4 dl vetemjöl  
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk espressopulver (Nescafé)
150 g mörk choklad, grovhackad

200 gr smör, smält
2 msk ljus sirap

Lägg den hackade chokladen i frysen (annars vill den gärna smälta) minst 10 minuter. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och tillsätt sirapen och låt svalna. Blanda alltsammans (inkl fryst choklad). Låt stå ca 5 minuter så mjölet hinner svälla lite. Rulla sedan kulor ca 3-4 cm i diameter och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till kulan lätt. Grädda i 175 gradig ugn ca 8-10 minuter. Pudra kakorna med lite florsocker om du vill - finfint!

Kommentarer

Populära inlägg