Trattkantarellsoppa med västerbottensnurror

Har lyckan och förmånen att ha en pappa - och inte vilken pappa som helst - en svampplockande pappa! Ända sen jag var liten älskade jag att följa med ut i skog och mark för att plocka svamp och bär... och fika såklart. Minns fortfarande hur jag gick med pappa och farmor till skogs för att plocka blodriskor, kantareller, kremlor av olika slag och diverse annat smått och gott.

Tiden räcker inte riktigt till nuförtiden även om det händer emellanåt att vi går till skogs, så som tur är ser pappa till att frys och skafferi alltid är fullt av svamp i olika valörer. Förra helgen när han var här hade jag lovat bjuda på Trattkantarellsoppa. Såååå gott!

Trattkantarellsoppa 4-6 port
5 dl torkade trattkantareller
2 finhackade schalottenlökar
2 msk smör
Salt & peppar
6 dl kokande vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
½-1 dl torr sherry

Lägg kantarellerna i blöt ca 30 min i ljummet vatten. Krama ur vattnet ordentligt. Fräs schalottenlöken i smöret, tillsätt kantarellerna och låt fräsa tills det börja knäppa i svampen. Salta och peppra. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningarna och grädden. Låt sjuda 5-10 minuter. Red ev. av med lite maizena redning om soppan känns tunn. Smaka av med sherry. Servera rykande het tillsammans med snurrorna.

Västerbottensnurror 14-16 st
1 förp kyld färdigkavlad smördeg
200 g grovriven västerbottenost
ev. 1 msk färsk repad timjan

Rulla ut smördegen och strö över västerbottenost och timjan. Rulla ihop till en rulltårta. Skär i 2 cm breda bitar och ställ på kortsidan på smörpapper. Grädda i 200 gradig ugn ca 8-10 minuter. Servera till soppan.

Rekommenderar en torr sherry till soppan. Sååå gott!

Kommentarer

Populära inlägg