Kiwiparfait med limesirap

Jättegod och jättelättlagad glass. Perfekt när du har några skrynkliga, skäggiga kiwis som ligger i fruktskålen och ropar på hjälp! Kiwin får gärna vara lite övermogen så smakar glassen bäst. Många är ju allergisk mot grön kiwi - byt då till gul (som brukar funka, iaf för svärfar) eller ta helt enkelt en annan frukt eller bär. 

Kiwiparfait 8-10 port
3-4 väl mogna kiwi
200 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk pressad lime
2,5 vaniljvisp

Limesirap
2 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
1/2 dl pressad lime (flaska går jättebra)
Rivet skal av 2 limefrukter

Parfait
Gröp ur kiwin och lägg fruktköttet i en skål. Mosa kiwin tillsammans med sockret. Vispa ihop med philadelphiaosten och vaniljsockret. Vispa vaniljvispen i en separat skål. Vänd ner vaniljvispen i kiwi/philadelphiablandningen och smaka av med pressad lime. Tillsätt ev lite grön karamellfärg. Häll upp i teflonform (så går det lätt att stjälpa upp den sedan) eller små muffinsbleck för portionsparfaiter. Frys minst 4 timmar.

Limesirap
Koka alla ingredienser utom skalet till sirapsliknande konsistens. Låt svalna. Tillsätt limeskalet och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Temperera parfaiten i kyl ca 10-20 minuter innan servering (den kortare tiden om du använt portionsformar). Stjälp upp parfaiten på fat och ringla limesirap över. Dekorera och servera gärna med färska bär eller frukter.

Kommentarer

Populära inlägg