Hallon & Rabarbermarmelad med vanilj

I fredags flyttade vi kontoret till nya fina lokaler. Jag brukar ju koka marmelad med jämna mellanrum och bjussa jobbarkompisarna på... så i torsdagskväll var marmeladkoket igång igen - klart man behöver extra energi om man ska flytta ett helt kontor! Med syltsocker är det superenkelt att koka både sylt och marmelad. Annars skulle jag förmodligen inte idas... Det gäller bara att balansera upp sockret med syra - dvs pressad citron, annars blir det nästan för sött.

Hallon & Rabarbermarmelad med vanilj
2 dl tärnade rabarber
2 dl frysta hallon
3 msk pressad citron
1/2 tsk vaniljpulver
(alt. ½ urskrapad vaniljstång)
1 tsk vaniljsocker
5 dl syltsocker

Släng allt i en gryta, låt rabarbern och hallonen smälta samman på svag värme, när du ser att det vätskat sig i grytan kan du höja värmen och låta det koka tills rabarbern mjuknat. Koka sedan ca 3 minuter. Gör marmeladprov för säkerhets skull (lägg 1 tsk marmelad på en tallrik och låt stå i kylen 5 minuter så du ser att det stelnar som det ska, annars - koka upp igen och tillsätt lite mer syltsocker). Häll upp på varma burkar. Gott till frukostmackan eller till ostbrickan.

Kommentarer

Populära inlägg