Tusenbladsbakelse med kardemummacréme och rabarber/jordgubbskompott

Tänk vad man kan trolla till både det ena och det andra med färdig smördeg. Fantastiska förrätter, pajer, fikabröd och desserter...

Tusenbladsbakelse 10-12 pers
1 rulle färdig smördeg 
½ påse mandelsplit eller mandelspån
1 uppvispat ägg

Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Skåra antal bitar i smördegen. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelsplit/spån. Grädda i 200 gradig ugn ca 10-12 minuter. Låt svalna. Beroende på hur hög din smördeg blir (min var en besvikelse tyvärr) så delar du den antingen på höjden och fyller den eller så skär du den i bitar och gör en över- och en underdel.

Kardemummacréme
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
½ tsk kardemummakärnor
2 msk vitt portvin (kan uteslutas)

Vispa grädden löst, tillsätt philadelphiaost, vaniljsocker, florsocker och mortlade kardemummakärnor (använd INTE mald kardemumma, blä). Vispa ihop till en fast massa, smaksätt med portvinet ev.

Rabarber- & jordgubbskompott
4-5 rabarberstjälkar
200 g jordgubbar
4 dl syltsocker
1 tsk vaniljpulver (malen vaniljstång)
½ dl vitt portvin

Skölj och skär rabarberstjälkarna i bitar. Blanda med socker, vaniljpulver och portvin. Sjud på svag värme tills rabarbern är mjuk. Skär ner jordgubbarna i bitar, låt svalna.

Vid servering lägger du en bit smördegsbakelse på tallrik, spritsa ut kardemummacréme och toppa med kompott. Lägg på ett lock av smördeg och pudra ordentligt med florsocker på. Servera! MUMS!

Kommentarer

  1. Tusenbladsbakelsen ser verkligen kungligt gott ut! Kanonbra tips !!

    Mvh Lis

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!

Populära inlägg