Morsdagsbrunch/buffé

Snacka om att tiden rusar fram... förra söndan' njöt jag av härlig träning, underbart väder, god mat och fantastiskt sällskap i Spanien. Det var underbart att få leva lat och lyxig i finaste kusinvitamins sällskap och bara få tänka på sig själv i några dagar. Hör ju inte precis till vanligheterna annars. Nu är man tillbaka i vardagen igen - och den är nog så härlig!

Att få vara med min fina familj är lycka för mig och jag visar dem gärna min kärlek och uppskattning genom att laga mat och baka. Idag är det ju mors dag och jag har lyckan att ha den bästa mamman man kan tänka sig och dessutom har jag haft turen att pricka in den bästa svärmor man kan tänka sig oxå. Att köpa saker känns så kliché. Själv uppskattar jag väldigt mycket när andra gör saker för mig, så därför föll det sig naturligt att bjuda på brunch till mina fina "mödrar" idag - även om de fick varsin liten present oxå.

Det blev ett trevligt och vårligt hopkok av diverse rätter - en liten morsdagsbuffé mao - bestående av Örtmarinerade kycklingspett, Salami- & parmesantarteletter, Vårlig pastasallad med mozzarella och jordgubbar, Vitlökscréme och en ugnsomelett med portvinsstuvade murklor. MYCKET gott!

Recepten är beräknade för 8 personer

Örtmarinerade kycklingspett
1 kg kycklingfiléer i 2x2 cm kuber
1 dl olivolja
3-4 krossade vitlöksklyftor
2 dl grovt skurna örter
(jag använde persilja, basilika, dragon och oregano)
1-2 tsk vitlökspeppar

Marinera kycklingen ett par timmar - helst över natten. Trä upp på grillspett (kom ihåg att blötlägga om du använder vanliga trä/bambuspett). Lägg på bakplåtspapper och baka i 200 grader ca 20 minuter. Vid servering strör du över lite färska örter.

Salami- & parmesantarteletter, 12 st
1 färdigkavlad smördeg
100 g vitlökssalami, riven eller fint strimlad
100 g grovriven parmesanost
2 dl creme fraiche
2 ägg
Salt och peppar

Börja med att ta fram ett muffinsbleck som rymmer 12 muffins. Smörj formen. Tag ut rundlar av smördegen med hjälp av glas eller kakmått. De ska vara lite större än muffinsöppningen. Klä in varje fördjupning med smördeg. Blanda salami, parmesan, creme fraiche, ägg, salt och peppar. Fyll formarna till 2/3 med smeten. Baka i ugn ca 15 minuter i 200 grader. Du ser på dem när de är färdiga, de ska precis bli gyllene och fyllningen ha stannat.

Vårlig pastasallad med mozzarella
300 g pasta (torrvikt) - kokas
1 knippe rädisor
½ honungs- eller galiamelon
10 st jordgubbar
½ brk syltlök
½ påse blandade salladsskott, ruccola, mangold, spenat etc
2 bollar mozzarella
½ dl rostade pinjenötter

Ansa och dela rädisor, melon och jordgubbar. Riv mozzarellan i bitar. Blanda alltsammans. Servera med lite Créma di Balsamico på sidan av.

Vitlökscréme
4 dl creme fraiche
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och låt stå ett par timmar för bästa smak. Fint att klippa ner lite persilja eller basilika i oxå.

Ugnsomelett med portvinsstuvade murklor
1 dl torkade murklor
2 msk smör
1 schalottenlök
5 dl grädde
2 msk vitt portvin
3 msk maizena redning
1-1½ tsk salt
peppar

5 + 1 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
6 ägg
1 tsk salt
Peppar

Börja med att blötlägga murklorna i ljummet vatten ca 20 minuter. Häll av och slå på nytt vatten, låt stå ytterligare 5-10 minuter och häll sedan av vattnet. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk utan att den tar färg i några matskedar smör. Lägg ner murklorna och låt dem fräsa tills det börjar knäppa i svampen. Slå på grädden och portvinet. Låt svampen koka i portvinsgrädden några minuter. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena.

Koka upp 5 dl mjölk. Vispa ut mjölet i den resterande deciliter mjölken. Vispa ner redningen i den kokande mjölken och låt koka upp under omrörning. Detta för att mjölet ska svälla och blanda sig med mjölken, annars kommer mjölet att lägga sig på botten av omeletten. Låt mjölkblandningen svalna. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Salta och peppra. Häll upp omelettsmeten i en smord ugnsfast form ca 20x30 cm. Grädda i 200 gradig ugn ca 25 minuter.

Häll stuvningen över den färdiga omeletten.

Kommentarer

Populära inlägg