Baconlax med pimpad gratäng

Hade en laxsida liggandes i frysen som var dags att tillagas. Iom jag inte orkat dela upp den i mindre bitar måste vi vara några stycken för att orka äta... När det kommer till potatisgratäng så är jag dels lite lat och dels väldigt allergisk mot att skala potatis (ja, det är sant!) så halvfabrikat nyttjas gärna och ofta. Med lite pimp och småfix smakar den minst lika gott som hemgjord. Tycker det är helt ok att ta genvägar i köket - så länge resultatet blir bra.

Baconlax 8-10 pers
1 hel laxsida (min vägde 1,8 kg)
1 pkt bacon
200 g rökt skinka
2 dl bbq sås (typ Sweet Baby Rays eller Santa Maria)
1 msk finhackad rosmarin
3 msk whiskey

Finhacka bacon och skinka, blanda med övriga ingredienser. Bred ut smeten i ett tjockt, jämnt täcke över laxen. Baka i 200 gradig ugn 25-35 minuter beroende på laxens tjocklek. Ta hellre kortare tid och låt laxen stå övertäckt ca 5-10 minuter utanför ugnen så fördelas värmen och laxen går klart.

Pimpad gratäng 8-10 pers
1 stor påse färdig potatisgratäng
1 röd paprika
1 grön paprika
1 äpple
1 purjolök
½ zucchini
1 påse riven ost

Finstrimla paprika, äpple, purjo och zucchini. Blanda med potatisgratängen. Strö över osten och grädda i 200 gradig ugn ca 30 minuter.

Vi drack en röd Lindemans på box. Passade underbart bra till. Mums!

Kommentarer

Populära inlägg