Vit chokladpannacotta med rosa grapefruktkompott och färska jordgubbar

Sedan första gången jag åt pannacotta var jag fast! Sååå enkelt att göra, smakar fantastiskt och kan varieras i det oändliga! Kan vara allt från en enkel efterrätt till den mest eleganta - allt beroende på smaker och tillbehör. Denna ligger väl nånstans mitten på skalan. Brukar variera med färska bär och frukter, sorbéer och kompotter till. Vill man lyxa till det lite extra kan man såklart baka något mumsigt krispigt flarn eller liknande.

Vit choklad kan vara väl sött, men tillsätt inget extra socker utöver vaniljsockret och smaka av med madeira, sherry eller annan starksprit - det höjer smaken på chokladen rejält, jag lovar! Den syrliga och lätt bittra grapen blir dessutom en fin kontrast till den söta chokladen.

Vit chokladpannacotta 4 pers 
2,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 gelatinblad
150 g vit choklad, finhackad
1,5 dl mjölk
1 msk madeira eller sherry

Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädden med vaniljsockret. Hacka under tiden chokladen. Tag kastrullen av värmen och smält ner gelatinbladen och chokladen. Rör ordentligt så att allt smälter samman. Tillsätt mjölken och smaka av med madeira eller sherry. Häll upp i vackra glas eller skålar. (OBS! Vill du stjälpa upp pannacottan måste du ha 1-2 extra gelatinblad, rekommenderar totalt 4st!)

Rosa grapefruktkompott
1 rosa grapefrukt
1 dl syltsocker
2 msk pressad citron
1 knivsudd röd karamellfärg (ser trevligare ut)

Tvätta grapefrukten noga i hett vatten. Riv det yttersta av skalet alt. använd ett zestjärn (rekommenderas). Funkar annars bra med potatisskalare och sedan finhackar du skalet med vass kniv. Lägg i kastrull. Skala sedan hinnorna med vass kniv och filéa grapefrukten. Håll dig ovanför en skål och se till att ta vara på all saft. Häll saften över skalstrimlorna och tillsätt syltsocker och pressad citron. Koka upp och sjud några minuter, skalen ska bli mjuka och såsen lätt simmig. Tillsätt ev karamellfärg - behövs ytterst lite! Låt lagen svalna och tillsätt sedan de filéade klyftorna. Låt kallna.

Vid serveringen lägger du upp lite kompott på varje pannacotta, toppa med färska jordgubbar i halvor.
En sval madeira passar fint till!
Njut!

Kommentarer

Populära inlägg