Italienska köttbullar i tomatsås
Originalreceptet fick jag av en nära vän och kollega - tack fina du, detta har vi gjort många gånger och det smakar lika gott varje gång, även om jag dragit ifrån och lagt till några saker. Pojkarna kallar det för "Lady & Lufsenköttbullar".
Italienska köttbullar 6-8 pers
800 g köttfärs
2 rivna vitlöksklyftor
3 skivor vitt bröd
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl riven parmesanost
1 msk dragon
2 tsk citronpeppar
2 tsk salt
Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt dragon, vitlök, citronpeppar och salt. Lägg ner det vita brödet så det blir uppblött av mjölkblandningen. Arbeta ihop det med köttfärsen och parmesanosten. Forma till mellanstora köttbullar och stek dem i lite flytande margarin så de får färg runtom.
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
3 tetror/burkar tomater, krossade eller hela som du krossar själv
1½ grönsaksbuljongtärning
1 msk pizzakrydda (torkad basilika, oregano och mejram)
1 msk socker
1 kruka färsk basilika
Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olivoljan tills löken blivit genomskinlig utan att få färg. Häll på tomaterna, tillsätt buljongtärningar, pizzakrydda och socker. Låt puttra ihop en stund. Lägg sedan ner köttbullarna i tomatåsen och låt dem sjuda på svag värme 10-15 minuter. Smaka av med ytterligare salt.
Vid serveringen grovhackar du basilikan och strör över. Smakar underbart till spagetti och en driva färskriven parmesanost. Ett gott rött är ju såklart inte fel heller...
Smaklig måltid!
Italienska köttbullar 6-8 pers
800 g köttfärs
2 rivna vitlöksklyftor
3 skivor vitt bröd
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl riven parmesanost
1 msk dragon
2 tsk citronpeppar
2 tsk salt
Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt dragon, vitlök, citronpeppar och salt. Lägg ner det vita brödet så det blir uppblött av mjölkblandningen. Arbeta ihop det med köttfärsen och parmesanosten. Forma till mellanstora köttbullar och stek dem i lite flytande margarin så de får färg runtom.
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
3 tetror/burkar tomater, krossade eller hela som du krossar själv
1½ grönsaksbuljongtärning
1 msk pizzakrydda (torkad basilika, oregano och mejram)
1 msk socker
1 kruka färsk basilika
Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olivoljan tills löken blivit genomskinlig utan att få färg. Häll på tomaterna, tillsätt buljongtärningar, pizzakrydda och socker. Låt puttra ihop en stund. Lägg sedan ner köttbullarna i tomatåsen och låt dem sjuda på svag värme 10-15 minuter. Smaka av med ytterligare salt.
Vid serveringen grovhackar du basilikan och strör över. Smakar underbart till spagetti och en driva färskriven parmesanost. Ett gott rött är ju såklart inte fel heller...
Smaklig måltid!
Kommentarer
Skicka en kommentar
Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!