Vaniljpannacotta med glögghallon & rostade pepparkakskrutonger

Tänk att det faktiskt var min käre pappa som introducerade pannacotta i mitt liv - tom innan den blev populär under namnet pannacotta... tror han kallade den för Gräddvaniljpudding... iofs samma sak, men den är UNDERBART god! Pappa gör en sås på passionsfrukt och apelsin som är helt enkelt gudomlig, men man måste ju såklart variera sig. Denna är lite julig, så egentligen lite ur tiden just nu, har bara inte haft tid att lägga ut receptet tidigare. Vi åt den till dessert på annandagen tillika Hasseljul hemma hos svågern och svägerskan.

Funkar ju precis lika bra med en annan god bärkompott/sås och rostade sockerkakskrutonger om man så vill. Jag tycker det är trevligt med lite tuggmotstånd och skillnad i konsistens. Lägg inte på krutogerna förrän precis vid servering, annars blir de blöta och det är INTE gott!

Vaniljpannacotta med glögghallon & rostade pepparkakskrutonger 6 pers
5 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
2,5 gelatinblad

200 g frysta hallon
2 dl rödvinsglögg t ex Blossa

½-1 färdigköpt mjuk pepparkaka

Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp vispgrädden med socker, snittad urskrapad vaniljstång (vaniljmärgen blandar du givetvis ner i grädden) och vaniljsocker. Tag upp gelatinbladen och låt dem rinna av något, smält ner dem i den heta grädden. Ta upp vaniljstången och låt blandningen svalna något. Häll upp pannacottan i vackra skålar eller glas och ställ dem kallt att stelna minst 3 timmar, gärna över natten. Kom ihåg att plasta över dem så det inte blir skinn på pannacottan eller att den tar smak av nåt i kylen.

Vid servering skär du upp pepparkakan i små tärningar, lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt och rosta dem några minuter i ugnen under grillelementet. Passa noga så det inte bränns! Du kan behöva röra om lite då och då så de blir rostade från alla håll.

Koka upp glöggen och rör ner hallonen däri så dom tinar.

Fördela lite glögghallon på varje pannacotta och strö över de rostade krutongerna, servera genast och NJUT!

Tips: Till jul passar det fint med en liten kvist färsk rosmarin som dekoration, tyvärr fick jag inte tag i någon när denna pannacotta serverades...

Kommentarer

Populära inlägg