Mera goooodis!

Idag har prinsarna och jag varit insnöade... igen... vilket resulterade i ännu mera julgodis! Vi provade hemgjord Daim - har haft receptet jättelänge, men inte kommit mig för att prova, Bounty och en mörk chokladtryffel med cointreau och syltade apelsinskal.

Här kommer recepten för dig som vill prova själv.

Daim
200 g Smör (EJ margarin)
2 dl strösocker
2 msk vispgrädde
ev. 1 påse flagad mandel, som gärna rostas i torr stekpanna först

När smöret smält kokas allt samman under omrörning ca 10 minuter. Häll sedan upp på bakplåtspapper och grädda i 175 gradig ugn 10 minuter. Smält choklad och pensla ovanpå den kalla kakan, eller bryt i bitar och doppa i choklad.

Bounty
2 dl vispgrädde
0,5 dl vit baksirap
0,5 dl florsocker
50 g smör

Kokas till en simmig blandning ca 5 minuter på spisen. Rör sedan ner 200 g riven kokos. Platta ut på bakplåtspapper till en 1,5 cm tjock kaka. Ställ kallt att stelna. Skär i bitar och doppa i choklad.



Mörk tryffel med cointreau och syltade apelsinskal
200 g mörk choklad (jag tog en ask Romerska bågar som blivit liggande)
1,5 dl vispgrädde
1 tsk rivet apelsinskal
2 msk cointreau
½ dl syltade apelsinskal (färdiga, t ex Dr Oetker)

Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör ner rivet apelsinskal, cointreau och syltade apelsinskal. Häll upp i en avlång bakform som du klätt med OH-film och pudrat med siktad kakao. Ställ kallt att stelna. Skär i bitar och vänd runt i siktad kakao.

TIPS: När du gör tryffel, fudge etc använd OH film att klä de avlånga bakformarna med. Klipp till filmen så du har en liten "svans" - ett handtag, så blir det lättare att lyfta upp godiset ur formen.

Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. ÅHHH Underbart Anna. Nu kan man kasta alla matböcker....Carola

    SvaraRadera
  3. Härligt Anna, detta har vi väntat på!
    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Va härligt. Nu kan jag själv prova allt gott som du brukar skriva om.

    SvaraRadera
  5. Men himmel va himmelskt smarrigt Anna, den mörka tryffeln med cointreau ska bara provas.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!

Populära inlägg