Fantastiska revbensspjäll och mumsig cheesecake!

Detta superrecept fick jag av en kollega för många år sedan. Nu gör jag ingen annan sort, och receptet har gått som en löpeld bland arbetskamraterna som alla är sålda på dem. Lätta att göra iom de sköter sig själva, smakar underbart gott och blir saftiga. Har även provat koka karré och skinkstek i samma. Silar då av spadet och gör sås på det med lite mjöl och grädde.

Mina revbensspjäll är redan färdiga och ligger i frysen. Frys gärna in dem i spadet så får de koka upp och ta åt sig ännu mer smak vid serveringen.

Glöggkokta revbensspjäll
Till 8 pers på buffé alt. 4 pers som huvudrätt

1,5 kg tjockskurna revbensspjäll i bitar
3 dl glögg (Blossa röd)
1,5 dl kinesisk soja
3 dl vatten
ca 50 g färsk ingefära i skivor
2 vitlöksklyftor, krossade
3 msk kalvfond eller 1 köttbuljongtärning
1 apelsin skuren i klyftor
5-6 vitpepparkorn

Lägg allt i en gryta och småkoka ca 1,5 timma. Köttet ska bli så mört att det faller från benen. Låt svalna i spadet.

Denna lättgjorda och lättätna cheesecake gjorde jag för några helger sedan när käraste syster och systerdotter kom på besök. Den hade strykande åtgång och därför passade jag på att krafsa ner receptet medan det var färskt i minnet. Själva kakan har jag fått recepet på från svärmor, men toppingen har jag designat alldeles själv... Passar utmärkt som dessert efter julbordet eller till en härlig eftermiddagsfika.


Clementincheesecake
Ca 8-10 bitar

Botten
2/3 paket digestivekex, kör i mixer till fina smulor
100 g smält smör
2 msk socker
1 krm kanel.
Mixa kexen och blanda med smör, socker och kanel. Tryck ut smulorna i form med löstagbar botten.
Ställ kallt en stund medan du gör fyllningen.

Fyllning
3 dl grädde
200 g philadelfiaost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Vispa grädden löst, tillsätt philadelphiaosten, flor- och vaniljsocker. Vispa tills det blir en fast massa.
Bred ut över kexbotten.

Topping
Låt 1 burk clementinklyftor rinna av ordentligt. Fördela klyftorna i ett vackert mönster över fyllningen.
Blötlägg 2 gelatinblad. Riv skalet av 1 clementin och lägg i kastrull. Pressa saften ur 2 clementiner och blanda med rivet skal och 3 msk apelsinmarmelad. Vätskan ska bli precis 2 dl. Fattas det - fyll upp med lite vatten. Värm vätskan och smält gelatinbladen däri. Låt svalna lite. Skeda gelén över clementinklyftorna så att alla blir glaserade. Ställ kallt några timmar.

SUPERGOD!

(Vill man ha den ännu juligare kan man byta ut clementinerna mot hallon och göra gelén på 2 dl glögg + 2 gelatinblad)

Kommentarer

Populära inlägg