Mera recept!
Förrätten blev mkt lyckad! Såhär blev proportionerna;
Modern räkcocktail, 6 pers
½ honungsmelon, urkärnad i små tärningar
1 ask körsbärstomater, halverade
½ röd lök i tunna klyftor
2 nävar ruccola, grovhackad
½ tråg sockerärtor, snedskurna
3 msk dill
2 msk gräslök
1 krm svartpeppar
8-10 rökta räkor per person
1 ask cantadou pepparrotsost
Skala räkorna, trä upp på spett. Blanda alla ingredienserna till salladen. Lägg upp i kylda glas, forma små ägg av pepparrotsosten och toppa salladen, lägg över spetten. Servera med ett glas svalt vitt vin. Vi drack Foot of Africa - funkade bra, men finns säkert bättre alternativ. Lite svårt med vinval när man improviserar menyn...
Trattkantarellrisoni
3 dl torkade trattkantareller
1 dl finhackad purjolök (det vita)
3 msk smör
Salt & peppar
5 dl grädde
1 msk mjöl
4 msk kalvfond
4 msk vitt portvin
250 g Risoni (okokt)
Blötlägg trattisarna i ljummet vatten ca 10 min, krama ur dem. Fräs trattisarna i smör tillsammans med purjolöken, salta och peppar ordentligt. Häll på grädde, kalvfond och portvin (funkar lika bra med vitt vin, sherry, madeira eller cognac) smaka av. Red av med lite mjöl eller maizena.
Koka risonin enligt anvisningar på paketet, skölj med kallt vatten och låt rinna av. Hit kan du förbereda - såsen klar, risonin klar. Vid servering värmer du såsen, rör ner risonin och späder med lite mjölk eller grädde till en krämig konsistens.
Jag kryddade oxfilén med vitlökspeppar (endast) och stekte i smör. Viktigt att du låter köttet vila 5-10 min innan servering. Lär dig känna på köttet för att veta hur det ser ut inuti. I vår familj älskar vi rött/rosa kött. Känns köttet som din kind - RARE dvs rött. Känns köttet som nästippen - MEDIUM, dvs rosa. Känns köttet som pannan - WELL DONE dvs genomstekt - dock INGET jag rekommenderar för en oxfilé. Köttet blir torrt och smaklöst när man steker det well done. Rosa är ett måste om det ska smaka bra hävdar jag bestämt - sen får var och en tycka som man vill själv...
Rödvinssås med rostad vitlök
1 King Solo vitlök
2 msk smör
5 dl rött vin
0,5 dl kalvfond
0,5 dl BBQ sås typ Sweet Baby Ray's
1,5 msk Maizena + 0,5 dl kallt vatten
30 g smör
Fräs vitlöken så den precis tar färg (får inte bli helbrun då blir den besk) i smöret. Häll på vinet, kalvfonden och bbq såsen och låt koka ihop. Smaka ev av med lite socker om den känns syrlig. Blanda maizena med kallvatten och vispa ner. Koka upp till såsen blir simmig. Hit kan förberedas. Vid servering värmer du såsen och blankar av med ca 30 g smör.
Servera den varma krämiga risonin med köttet, såsen och lättkokta grönsaker. Broccoli, färsk sparris, sockerärtor passar bra. En Amarone är inte fel till!
Modern räkcocktail, 6 pers
½ honungsmelon, urkärnad i små tärningar
1 ask körsbärstomater, halverade
½ röd lök i tunna klyftor
2 nävar ruccola, grovhackad
½ tråg sockerärtor, snedskurna
3 msk dill
2 msk gräslök
1 krm svartpeppar
8-10 rökta räkor per person
1 ask cantadou pepparrotsost
Skala räkorna, trä upp på spett. Blanda alla ingredienserna till salladen. Lägg upp i kylda glas, forma små ägg av pepparrotsosten och toppa salladen, lägg över spetten. Servera med ett glas svalt vitt vin. Vi drack Foot of Africa - funkade bra, men finns säkert bättre alternativ. Lite svårt med vinval när man improviserar menyn...
Trattkantarellrisoni
3 dl torkade trattkantareller
1 dl finhackad purjolök (det vita)
3 msk smör
Salt & peppar
5 dl grädde
1 msk mjöl
4 msk kalvfond
4 msk vitt portvin
250 g Risoni (okokt)
Blötlägg trattisarna i ljummet vatten ca 10 min, krama ur dem. Fräs trattisarna i smör tillsammans med purjolöken, salta och peppar ordentligt. Häll på grädde, kalvfond och portvin (funkar lika bra med vitt vin, sherry, madeira eller cognac) smaka av. Red av med lite mjöl eller maizena.
Koka risonin enligt anvisningar på paketet, skölj med kallt vatten och låt rinna av. Hit kan du förbereda - såsen klar, risonin klar. Vid servering värmer du såsen, rör ner risonin och späder med lite mjölk eller grädde till en krämig konsistens.
Jag kryddade oxfilén med vitlökspeppar (endast) och stekte i smör. Viktigt att du låter köttet vila 5-10 min innan servering. Lär dig känna på köttet för att veta hur det ser ut inuti. I vår familj älskar vi rött/rosa kött. Känns köttet som din kind - RARE dvs rött. Känns köttet som nästippen - MEDIUM, dvs rosa. Känns köttet som pannan - WELL DONE dvs genomstekt - dock INGET jag rekommenderar för en oxfilé. Köttet blir torrt och smaklöst när man steker det well done. Rosa är ett måste om det ska smaka bra hävdar jag bestämt - sen får var och en tycka som man vill själv...
Rödvinssås med rostad vitlök
1 King Solo vitlök
2 msk smör
5 dl rött vin
0,5 dl kalvfond
0,5 dl BBQ sås typ Sweet Baby Ray's
1,5 msk Maizena + 0,5 dl kallt vatten
30 g smör
Fräs vitlöken så den precis tar färg (får inte bli helbrun då blir den besk) i smöret. Häll på vinet, kalvfonden och bbq såsen och låt koka ihop. Smaka ev av med lite socker om den känns syrlig. Blanda maizena med kallvatten och vispa ner. Koka upp till såsen blir simmig. Hit kan förberedas. Vid servering värmer du såsen och blankar av med ca 30 g smör.
Servera den varma krämiga risonin med köttet, såsen och lättkokta grönsaker. Broccoli, färsk sparris, sockerärtor passar bra. En Amarone är inte fel till!
Kommentarer
Skicka en kommentar
Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!