Polkagrottor
Har börjat lite smått att adventsbaka. Tycker ju väldigt mycket om "grottor"i olika varianter (som ni säkert märkt). Den här gången ville jag ha dem riktigt ljusa så det fick bli lite potatismjöl i degen och fyllningen blev en len minttryffel. För att få det lite juligt blev det röda formar och lite polkakross på toppen. Underbart goda blev dom iallafall!
Polkagrottor 24 st
200 g smör
1 dl strösocker
2 dl potatismjöl
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela i 24 lika stora bitar. Rulla kulor av degbitarna och lägg i småbrödsformar (gärna i minimuffinsbleck så håller de formen bättre). Gör fördjupningar med mjölat finger och grädda kakorna i 220 grader ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna - passa på att "göra om" fördjupningarna med baksidan av kniv/sked etc eftersom de gärna rasar in under gräddningen.
Låt svalna innan du fyller dem med tryffeln. Rekommenderar engångs-spritspåsar.
Minttryffel
200 g vit choklad, finhackad
1 dl vispgrädde
2 tsk glykos
6-8 droppar pepparmintolja
Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå ca 5 min och rör sedan till en homogen massa. Blanda ner glykosen och pepparmintoljan.
Krossade polkagrisar att toppa med innan tryffeln stelnar.
Polkagrottor 24 st
200 g smör
1 dl strösocker
2 dl potatismjöl
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela i 24 lika stora bitar. Rulla kulor av degbitarna och lägg i småbrödsformar (gärna i minimuffinsbleck så håller de formen bättre). Gör fördjupningar med mjölat finger och grädda kakorna i 220 grader ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna - passa på att "göra om" fördjupningarna med baksidan av kniv/sked etc eftersom de gärna rasar in under gräddningen.
Låt svalna innan du fyller dem med tryffeln. Rekommenderar engångs-spritspåsar.
Minttryffel
200 g vit choklad, finhackad
1 dl vispgrädde
2 tsk glykos
6-8 droppar pepparmintolja
Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå ca 5 min och rör sedan till en homogen massa. Blanda ner glykosen och pepparmintoljan.
Krossade polkagrisar att toppa med innan tryffeln stelnar.
Det ser jättegott ut!!! Imorgon ska jag och en kompis göra polkagrisar :-)
SvaraRaderaKRAM /Ica
Härligt!! Vet ju att ni gör grisar varje jul. Mysig tradition. Du, jag såg att du börjat gjuta praliner. Ngt tips hur man kan underlätta tempereringen... vilket j***la söl!!! :) Funderar allvarligt på att ta reda på vad en tempereringsmaskin kostar.
SvaraRadera