Hasselnötsbröd

Utbudet på köpebröd är ju gigantiskt... men med jämnna mellanrum tycker jag att allt smakar likasamma. Dessutom är det härligt att få känna en riktig jäsdeg mellan fingrarna och bara njuta av den mjuka, följsamma konsistensen. Den här gången blev det Hasselnötbröd. Är man allergisk utesluter man såklart nötterna och kanske blandar i lite mer frön istället!

Hasselnötsbröd 2 st
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
3/4 dl neutral olja
1 tsk salt
1 msk socker
6 dl vetemjöl special
2-3 dl grahamsmjöl
1 dl krossade hasselnötter
1 dl solrosfrön

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över ca 1 dl degvätska och rör ut jästen i den. Fyll på med resterande degvätska och blanda ner alla ingredienserna. Bearbeta degen kraftigt i 4-5 minuter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt hellre degen vara lite kladdig än att du tar för mkt mjöl. Iom du bakar ut dessa i formar behöver du inte tänka på kladdiga fingrar. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min. Dela upp den i två delar och fördela i väloljade brödformar. Låt jäsa igen ca 30 min under bakhandduk. Grädda sedan i 225 gradig ugn ca 15-20 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg