Bananflarn

Jag gillar färdig smördeg! Man kan göra så himla mycket gott av det, såväl sött som salt. Brukar ofta ha en rulle på lut i kylen. Börjar den närma sig bäst-före-datum kan man alltid kasta in den i frysen så länge.

Den här gången blev det ett mumsigt bananflarn. Vi firade min kära svärmor för några helger sedan. Svågern och svägerskan hade lagat mumsig middag och jag fixade efterrätten. Den blev mycket omtyckt! M:s gamla morfar (som fö aldrig brukar vara så intresserad av sötsaker) konstaterade att det var den godaste dessert han nånsin ätit! Roligt!

Bananflarn 4-6 pers
1 färdigkavlad kyld smördeg
3-4 bananer
50 g smält smör
1 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
½-1 dl brun farin

Vaniljglass

Rulla ut smördegen på en plåt (det brukar följa med bakplåtspapper, använd det för enkelhetens skull!). Skär en skåra runt hela smördegen ca 1-2 cm från kanten. Detta gör att kanten "reser" sig i ugnen och fyllningen stannar kvar inuti. Skiva bananen på längden eller tvären ca 3 mm tjocka skivor. Lägg tätt innanför "ramen". Pensla på det smälta smöret på bananerna. Strö över farinsockret, pudra över kanel och vaniljsocker. Grädda i 200 gradig ugn ca 20 minuter. Kanterna ska ha rest sig och smördegen fått fin färg.

Låt svalna en liten stund och servera ljummen med vaniljglass.

Gudomligt gott!

Kommentarer

Populära inlägg