Sommarbollar (variant på arraksbollar)
Ett bra sätt att ta tillvara fikarester och ge dem nytt liv!
Sommarbollar 15-20 st
10 dl blandat kaksmul (t ex några dagar gamla muffins/sockerkaka och kex som blivit över från utflykten, får du inte ihop fullt 10 dl, släng i nån dl havregryn, kokosflingor och/eller ströbröd)
200 g mörk choklad
50 g smör
1 msk vaniljsocker
½ dl mörk rom
1 tsk arraksessens
Smält smör och choklad och häll över kaksmulet, tillsätt rom, vaniljsocker och essens och blanda till en smidig smet. Forma lagoma bollar och ställ kallt minst en halvtimma.
Smält under tiden ytterligare 200 g mörk choklad med ca 20 g kokosfett (alt en knapp msk olja). Doppa bollarna i choklad med hjälp av två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger dem på bakplåtspapper. Strö över något fint strössel och ställ sedan kallt att stelna. Mycket gott till eftermiddagskaffet!
(Överkurs - gör CakePops av dem, dvs "spetta" bollarna på grillpinnar av trä innan du doppar dem i choklad, ställ att stelna i en bit oasis. Knyt rosett av sidenband runt pinnarna. Lite kul sätt att servera dem på... tog tyvärr inga bilder denna gång, lovar att återkomma!)
Sommarbollar 15-20 st
10 dl blandat kaksmul (t ex några dagar gamla muffins/sockerkaka och kex som blivit över från utflykten, får du inte ihop fullt 10 dl, släng i nån dl havregryn, kokosflingor och/eller ströbröd)
200 g mörk choklad
50 g smör
1 msk vaniljsocker
½ dl mörk rom
1 tsk arraksessens
Smält smör och choklad och häll över kaksmulet, tillsätt rom, vaniljsocker och essens och blanda till en smidig smet. Forma lagoma bollar och ställ kallt minst en halvtimma.
Smält under tiden ytterligare 200 g mörk choklad med ca 20 g kokosfett (alt en knapp msk olja). Doppa bollarna i choklad med hjälp av två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger dem på bakplåtspapper. Strö över något fint strössel och ställ sedan kallt att stelna. Mycket gott till eftermiddagskaffet!
(Överkurs - gör CakePops av dem, dvs "spetta" bollarna på grillpinnar av trä innan du doppar dem i choklad, ställ att stelna i en bit oasis. Knyt rosett av sidenband runt pinnarna. Lite kul sätt att servera dem på... tog tyvärr inga bilder denna gång, lovar att återkomma!)
Kommentarer
Skicka en kommentar
Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!