Knäck på mormors vis
Redan som liten hängde jag med mormor i köket, och där snappade man ju upp både ett och annat. Vid 6 års ålder började jag husera själv i köket hemmavid, till mammas stora skräck - och glädje. Här kommer familjereceptet på knäck, även kallat "Tant Esters" knäck, eftersom det kommer från mormors gamla granne nån gång för längesedan. Själv kallar jag den för mormors knäck, som en hyllning till den fantastiska matmormor hon var!
Mormor Linneas knäck
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
ev. hackad mandel
1 msk smör
Blanda allt utom den eventuella mandeln. Koka i en teflonpanna på spisen. Se upp så det inte kokar över. (Fastbränd knäck är väl sisådär på rolighetsskalan...) Efter ca 45 minuter börjar knäcken vara klar. Ta ett glas kallt vatten och gör kulprov. Knäck ska genast bli ganska hård på ytan, men sådär mjukseg inuti efter några sekunder i kallvattnet. När knäcken är färdig rör du ner 1 msk smör (och ev. mandel) för att smeten ska bli lättare att hälla upp och lossa bättre från papperet sedan.
Mormor Linneas knäck
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
ev. hackad mandel
1 msk smör
Blanda allt utom den eventuella mandeln. Koka i en teflonpanna på spisen. Se upp så det inte kokar över. (Fastbränd knäck är väl sisådär på rolighetsskalan...) Efter ca 45 minuter börjar knäcken vara klar. Ta ett glas kallt vatten och gör kulprov. Knäck ska genast bli ganska hård på ytan, men sådär mjukseg inuti efter några sekunder i kallvattnet. När knäcken är färdig rör du ner 1 msk smör (och ev. mandel) för att smeten ska bli lättare att hälla upp och lossa bättre från papperet sedan.
Kommentarer
Skicka en kommentar
Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!