God jul med Clementinjello
Igår hade vi en supermysig julafton. Prinsarna var lite stingsliga och förväntansfulla innan gästerna anlände, men sedan var dom som två ljus. Tomten hittade hit och tänk, alla hade varit snälla! Huset fullt, alldeles för mycket mat och alldeles fantastiskt trevligt. Inte utan att man känner sig tacksam och glad över hur lyckligt lottad man är.
Åter till maten... efter ett underbart gott och faktiskt lagom stort julbord, hade jag fixat en liten uppfriskande dessert. Inspirerad av min egendesignade Clementincheesecake och julprogram av Jamie Oliver gjorde jag en Clementinjello. Precis lagom stor, lagom söt, lagom uppfriskande och fräsch. För i ärlighetens namn - det finns ju alltid plats för något sött efter maten, eller hur?
Clementinjello
12 pers
9 gelatinblad
2 dl apelsinmarmelad
6-7 dl färskpressad clementinjuice (ca 15-20 clementiner)
2 dl färskpressad apelsinjuice (ca 2-3 apelsiner)
1-2 dl vatten
Rivet skal av noggrant tvättade 2-3 clementiner
1 msk färskriven ingefära
2 burkar clemetinklyftor, avrunna
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv clementinskal och ingefära, lägg i en kastrull. Mät sedan upp apelsinmarmelad, pressa i clementin och apelsinjuice och fyll sedan upp med vatten (max 2 dl) till totalt 10 dl vätska. Häll vätskan över de rivna skalen i grytan och koka upp. Tag av från spisen och rör ner gelatinbladen. Skumma av. Sila upp i en tillbringare. Fördela de avrunna clementinklyftorna och häll upp jellon i vackra glas. Ställ kallt att stelna.
Cheesecaketopping
2 dl vispgrädde
100 g philadlephiaost
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
2 krossade digestivekex
en doft kanel
Vispa grädden löst, tillsätt resterande ingredienser och vispa till en fast massa. Spritsa eller skeda upp små toppar på jellon. Strö över krossade digestivekex och dofta över lite kanel.
Mums!
Åter till maten... efter ett underbart gott och faktiskt lagom stort julbord, hade jag fixat en liten uppfriskande dessert. Inspirerad av min egendesignade Clementincheesecake och julprogram av Jamie Oliver gjorde jag en Clementinjello. Precis lagom stor, lagom söt, lagom uppfriskande och fräsch. För i ärlighetens namn - det finns ju alltid plats för något sött efter maten, eller hur?
Clementinjello
12 pers
9 gelatinblad
2 dl apelsinmarmelad
6-7 dl färskpressad clementinjuice (ca 15-20 clementiner)
2 dl färskpressad apelsinjuice (ca 2-3 apelsiner)
1-2 dl vatten
Rivet skal av noggrant tvättade 2-3 clementiner
1 msk färskriven ingefära
2 burkar clemetinklyftor, avrunna
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv clementinskal och ingefära, lägg i en kastrull. Mät sedan upp apelsinmarmelad, pressa i clementin och apelsinjuice och fyll sedan upp med vatten (max 2 dl) till totalt 10 dl vätska. Häll vätskan över de rivna skalen i grytan och koka upp. Tag av från spisen och rör ner gelatinbladen. Skumma av. Sila upp i en tillbringare. Fördela de avrunna clementinklyftorna och häll upp jellon i vackra glas. Ställ kallt att stelna.
Cheesecaketopping
2 dl vispgrädde
100 g philadlephiaost
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
2 krossade digestivekex
en doft kanel
Vispa grädden löst, tillsätt resterande ingredienser och vispa till en fast massa. Spritsa eller skeda upp små toppar på jellon. Strö över krossade digestivekex och dofta över lite kanel.
Mums!
Kommentarer
Skicka en kommentar
Älskar konstruktiv feedback - berätta vad du tycker!