Goda tillbehör till stekt kyckling eller kött...

Vi åt det till smörsteka kycklingfiléer och ugnsbakad potatis.

Rödlöksmarmelad är ett suveränt tillbehör till många saker. Ädelost, bryter av till gräddiga såser, som förrätt till en kallrökt lax och lite vispad creme fraiche... ja, användningsområdet är stort. Här kommer receptet, mkt enkelt att göra och kan förberedas;

Rödlöksmarmelad
2 stora röda lökar i tunna skrivor
1 msk smör
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl strösocker

Fräs löken i smöret utan att den tar färg, den ska bli mjuk och glansig. Häll över balsamvinägern och sockret och koka ihop på svag värme ca 10 minuter till en marmeladkonsistens. Smakar bäst ljummen, så om du gör den dagen innan, ljumma på den innan servering.


Whiskeypepparsås
2 finhackade schalottenlökar
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk smör
1 dl whiskey
0,5 dl kalvfond
3 dl vispgrädde
1 tsk soja
1 msk äppelmos
ev. lite maizena redning, salt

Fräs schalottenlöken i smöret. När löken börjar mjukna tillsätter du pepparn och låter den fräsa med någon minut. Häll över whiskeyn och låt den koka in. Tillsätt kalvfonden, vispgrädden, sojan och äppelmoset. Red ev. av. Späd med vatten eller mera grädde om så behövs, smaka av med salt.

Kommentarer

Populära inlägg