Back in business med Spansk mandelpaj

Äntligen är köket klart... eller, ja, nästan klart iallafall. Det fattas lite golv och taklister, MEN... vi ska tapetsera om i matrummet oxå. När vi tog bort väggen mellan kök och matrum kom matrummet helt plötsligt i nytt ljus och ser ärligt talat inget vidare ut i jämförelse... Men just nu finns inte riktigt ork och engagemang, vi få ta och landa lite först innan vi kör igång med nästa projekt.

Helt underbart är det iallafall med ett RIKTIGT kök! Jag går omkring och bara njuter av att vara där, se på det, jobba i det... i love it!!

Har massor av recept "på lager" och massor jag vill göra och prova - MEN... märker oxå att jag kanske inte kommer att prioritera att blogga lika ofta som tidigare. Vi får väl se hur mycket tid och ork det finns. Bytte jobb i årsskiftet och har kört stenhårt (och dessutom gått upp till heltid) så fokus ligger inte på bloggande just nu...

Hursomhelst, här kommer en mumsig liten vårdessert som går extra fort att göra om du köper färdig mördeg. Inte lika gott som hemgjord, men jag har inte fått min nya köksassistent än och iddes helt enkelt inte knåda ihop en deg manuellt... latmaja!

Spansk mandelpaj med rabarber & jordgubbskompott (12-14 bitar)
1 färdig mördeg, Sarah Lee
2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
2 tsk vetemjöl
1 påse mald mandel 200 g (hittade på Lidl)
alt. skålla och skala 225 g mandel och mixa den fint
3 stora ägg
1 tsk mandelessens (Dr Oetker)
1 tsk vaniljpulver

Smörj en springform med löstagbar botten (största modellen) och klä den med pajdegen. Picka degen med gaffel.

Rör smöret mjukt med sockret och blanda ner vetemjölet. Knäck i äggen och rör om - smeten ser ut att skära sig men går till sig när du blandar ner mandeln. Rör ner den malda mandeln, mandelessensen och vaniljpulvret. Blanda ordentligt och fyll pajskalet med mandelfyllningen. Grädda i 200 g ugn ca 25 minuter. Låt kakan stå och sätta sig över natten.

Rabarber & Jordgubbskompott
6 medelstora rabarberstjälkar, i slantar
1,5 dl vitt portvin
2-2,5 dl syltsocker

10-15 jordgubbar i klyftor

Låt rabarberslantarna sjuda med portvin och syltsocker tills rabarbern är genomkokt, de får gärna hålla ihop. Låt svalna. (Hit kan förberedas).
Skölj och snoppa jordgubbarna, skär i kvartar och blanda försiktigt ner i rabarbern.

Servera till mandelpajen tillsammans med en god vaniljglass.
Amaretto eller portvin passar fint till!



Kommentarer

Populära inlägg