Lemon Curd

Hemgjord Lemon Curd är syndigt gott... ja, så gott att man kan ha det på nästan allt... Frukostmackan, desserten, glass, kex, rulltårta, tårta, scones... yammi! Kan ta lite tid innan äggen koagulerar, men dom gör det - var lugn. Räkna dock med ca 10 minuters konstant vispande vid spisen. Jag silar alltid min för att slippa nån liten tråd av ägg-koagel som annars kan komma med.

Lemon Curd ca 2-3 dl
2 citroner (skal + saft)
2 dl strösocker
2 ägg
150 g smör

Riv skalet fint och pressa ur all saft ur citronerna, tag upp ev. kärnor eller pressa över en sil rakt ner i kastrullen. Koka upp skal, saft och socker tills sockret löst sig. Vispa upp äggen i en skål, häll sedan ner äggen under konstant vispning, smeten får inte koka, bara sjuda - annars blir det äggröra med citronsmak. (Blä!) Rör, rör och rör igen och dra ev ner värmen på plattan. Jag brukar köra rätt hög värme och vispa ordentligt så går det lite fortare. När smeten börjar bli lite lätt genomskinlig/klarare har den stelnat ganska bra. Tag kastrullen från plattan och sila i en ny kastrull. Tillsätt sedan smöret i små bitar och rör tills allt smält.

Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ kallt.

Kommentarer

Populära inlägg